Zoeken
  • maaikejongbloed

6 tips voor het bezoeken van online open dagen

Bijgewerkt: feb 18

De aankomende weken zijn er weer veel online open dagen! De ideale kans om je goed te oriënteren op jouw vervolgstudie.

Deze keuze is dit jaar nog lastiger dan normaal. Open dagen volg je nu namelijk vaak online. Waar moet je op letten en hoe bereid je je voor op een online open dag? Ik zet de 6 handigste tips op een rijtje voor je.
1 Inschrijven

Heb jij je studiekeuze al gemaakt? Dan is het verstandig om vooral online open dagen te bezoeken van de studie die jij wilt gaan doen. Hier vind je een overzicht van de open dagen van hogescholen en universiteiten. Weet je nog niet helemaal welke studie je wilt doen, maar weet je wel de studierichting? Kijk dan goed op welke instellingen de desbetreffende studies worden aangeboden. Schrijf je dus in voor de online open dagen waar jij interesse in hebt en vergeet niet om ze in je agenda te zetten!


2 Lees je in en schrijf je vragen op

Lees een aantal dagen van te voren nog eens goed de studie door. En schrijf vragen op. Voorbeeldvragen kunnen zijn?

· Welke vakken heb je in het eerste jaar?

· Hoe is de verhouding college en zelfstudie?

· Is deze studie te combineren met een bijbaantje?

· Hoe is de sfeer op school? Doen studenten veel samen of is het best een solistische opleiding?

· Aan welke mensen zou je deze studie aanraden of juist afraden?

· Waarom raad je deze onderwijsinstelling aan? Wat bieden zij de studenten?

· Met welk vak hebben de meeste studenten moeite in het eerste jaar?

· Hoe is de studentenstad (mocht je op kamers gaan)?

Schrijf de antwoorden op. Je kunt het dan nog even rustig op jouw moment terug lezen.


3. Maak het jezelf comfortabel

Zorg dat je een lekkere plek hebt waar je de online open dag kunt volgen. Ga ergens zitten waar je ongestoord kunt luisteren en zorg ervoor dat de ruimte warm genoeg is (dekentje erbij). Haal lekker eten en drinken in huis, zodat je alles bij de hand hebt en al je aandacht bij de open dag kunt houden.


4. Maak een planning en wees op tijd

Veel studies hebben een uitgebreid programma voor hun online open dag. Denk bijvoorbeeld aan online lessen, webinars en Q&A’s. Maak een planning van de dingen die jij graag wilt zien en horen. Zo stel je je eigen programma samen. Zorg ervoor dat je op tijd klaar zit om zo niets te hoeven missen. Check van tevoren ook even of het linkje van de online open dag werkt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.


5. Samen online open dag bezoeken

Was jij het liefste samen met iemand naar een open dag gegaan? Online kan dit ook! Nodig degene uit die je er graag bij wilt hebben. Je ouders, een vriend of vriendin of misschien wel iemand die dezelfde studie wilt gaan doen. Met zijn tweeën sla je meer informatie op dan alleen. Daarnaast kent diegene je waarschijnlijk ook goed en kun je samen in gesprek gaan of de studie wel of niet bij je past.


6. Onderbuik gevoel

Het belangrijkste is misschien nog wel dat wanneer de open dag is afgerond je eerst bij je laptop weg loopt. Ga even wandelen of iets anders doen in huis en stel je jezelf de vraag hoe voel ik mij? Wat voor cijfer geef ik mijn ervaring met deze studie? Zie dan maar eens wat er op komt. Vaak is dit je eerste gevoel en die is heel belangrijk. We zijn geneigd om hier aan voorbij te gaan en meteen na te gaan denken. Terwijl juist voelen zo belangrijk is.

Wanneer je voelt ja ik word er blij van, ik geef het een 8 ga dan ontdekken wat je precies zo leuk vond aan de studie.


Extra tip! Fysiek bezoeken

Sta je op het punt om je in te schrijven voor een studie? Breng eerst nog een fysiek bezoek aan de hogeschool of universiteit waar je zou willen studeren. Wanneer je er over denkt om in de toekomst daar op kamers te gaan wonen, kun je de desbetreffende stad gaan verkennen en ontdekken. Loop rond en ga ervaren hoe het daar is. Zowel op de hogeschool of universiteit als in de stad zelf.

Mocht je thuis blijven wonen, ga dan met het openbaar vervoer de reis maken naar die desbetreffende instelling. Zo kun je gaan ervaren hoe het zal zijn wanneer je daar studeert. Hoe het is om te reizen. Maar ook wat je ervaart als je buiten bij het gebouw staat. Kijk eens rond naar welke mensen hier lopen. Zie jezelf hier ook tussen staan? Misschien kun je met iemand praten die daar studeert.

Zo krijg je toch een stukje sfeer mee wat ook zo belangrijk is bij het maken van jouw definitieve keuze.

Ik hoop dat jij je met deze tips goed kunt voorbereiden op een online open dag en dat je uiteindelijk de studie vindt die bij jou past. Veel succes, maar vooral veel plezier!


Hartelijke groet,

Maaike


Ps. mocht ik je nog kunnen helpen in je studiekeuzeproces, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op!


Open Dagen 2021
.pdf
Download PDF • 269KB


30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven