Zoeken
  • maaikejongbloed

Mijn kind wil een tussenjaar. Wat nu?

Bijgewerkt: mrt 5


Misschien nog wel meer dan ooit, zijn er jongeren die een tussenjaar willen. Uitstelgedrag? Ja misschien wel. Veel jongeren willen juist nu uitvliegen, vrij zijn, leven en ontdekken! Dat hoort bij de leeftijd.


Wat vind je ervan dat je zoon of dochter een tussenjaar wilt en hoe ga je hier mee om? Hieronder vind je mijn persoonlijke ervaring en tips!


PERSOONLIJKE ERVARING


In 5 VWO wist ik niet wat ik wilde studeren. Wel dat ik graag op wereldreis wilde naar. Australië, Nieuw- Zeeland en Azië. Mijn ouders vonden dat heel spannend. In eerste instantie dachten ze ga maar gewoon studeren, omdat dat hen een 'veiligere' route naar geluk leek. En dat is natuurlijk wat elke ouder wil voor zijn kind. Dat hij blij is met zijn leven en doet wat hij leuk vindt. Terugkijkend had het fijn geweest al hadden mijn ouders en ik dit plan samen besproken en uitgewerkt. Zij als procesbegeleider, ik over de inhoud. Hierdoor had ik met een bewustere blik en met meer vertrouwen mijn toekomst ingegaan.


TIPS

Hieronder vind je tips hoe je samen dit proces kunt doorlopen.


1. JULLIE WILLEN HETZELFDE


Vertel hem dat jullie allebei hetzelfde willen; namelijk dat je kind gelukkig is. En dat je vindt dat hij recht heeft op zijn eigen toekomst en dat je nieuwsgierig bent hoe hij dit voor zich ziet. Geef hem dus verantwoordelijkheid over de inhoud van zijn leven. Jij als ouder bent procesbegeleider. Het is jouw verantwoordelijkheid dat jouw kind straks een keuze maakt waar hij blij mee is. En zelf alle verantwoordelijkheid voor wil dragen.


2. PLAN A EN B MAKEN

Stel voor om samen een plan A en plan B te maken. En dat je samen aan het einde kijkt welke definitieve keuze hij wil maken.


3. PLAN A TUSSENJAAR

Ga eerst het gesprek aan met een nieuwsgierige en open houding. Zet jouw gedachten opzij en stel je open voor zijn leefwereld. Ga samen wandelen en geef je kind alle ruimte om te vertellen wat hij het tussenjaar zou willen beleven. Vraag hem wat het precies wil doen in zijn tussenjaar. Wat wil je leren? Hoe wil je dit bekostigen etc? En let op: stel op dit moment geen kritische vragen. Laat hem zijn droom volledig beleven in jullie gesprek.


Vraag hem om plan A op papier te zetten en maak een afspraak wanneer dit plan klaar is. Dan kun je vervolgens aan plan B beginnen.


4. PLAN B WELKE STUDIE NA HET TUSSENJAAR

Vraag je kind om naar plan B te kijken. Leg hem uit dat, al is het niet voor volgend jaar, dan wel als hij klaar is met zijn tussenjaar. Stel je gaat studeren, wat zou dit dan kunnen zijn? Wat vind je leuk op school? Waar ben je goed in? Als je om je heen kijkt welk werk lijkt je leuk? Welk mens inspireert je? Welke studierichting hoort hierbij?


Vraag hem plan B uit te werken en maak een afspraak wanneer dit klaar is.


5. BESPREEK SAMEN PLAN A EN B

Jullie bekijken samen plan A en B en je vraagt je kind wat het graag wil. Nu is het tijd voor kritische vragen. Het kan zijn dat je kind er nu achter komt dat het een realistisch plan heeft voor het tussenjaar of wellicht kiest hij toch voor een studie.


6. HEB VERTROUWEN

Tenslotte, vertrouw en geef je kind de vrijheid en de ruimte om zijn eigen weg te gaan.


Veel plezier samen!


Mocht je hierbij leuke, concrete hulp kunnen gebruiken? Ik kijk graag met je kind mee! Naar zowel plan A als B.

Zodat er straks weer rust en plezier in huis is!

26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven